torsdag 19. februar 2009

Jubileumsåret 2009

I år er det 150 år siden Knut Hamsun ble født, og 200 år siden Charles Darwin ble født.
I den anledning har biblioteket utstillinger med bøker om og av disse.
CHARLES DARWIN


Darwins teori om at alt liv på jorda utvikler seg over tid ved hjelp av naturlig utvalg, var banebrytende da den kom, og har blitt styrket gjennom forskning.
En av bøkene i utstillingen er "Evolusjonsteorien og ost" av nederlandske Bas Haring. Den er egentlig skrevet for barn og ungdom, men kan godt leses av voksne. Boka har en litt fiffig og artig tilnærming til den vitenskapelige teorien.
KNUT HAMSUN


På grunn av sin tilknytning til Nazismen har feiringen av Knut Hamsun vært litt omstritt. Men hans forfatterskap er unikt. Noen han også fikk Nobels litteraturpris for.

Her er en av biografiene om han skrevet av Ingar Sletten Kolloen.

Hans liv ligner ikke på noen annens. Det rommer alt en romanforfatter kan drømme om: et intenst familiedrama som aldri er blitt fortalt før; et politisk drama med mye ukjent stoff ; og et drama om det kunstneriske geniets skjebne i Norge. Fra konfirmasjonsalderen var han som besatt av å dikte slik ingen hadde gjort før. Han klarte det med bøker som Sult, Mysterier og Pan. Siden skrev han bøker som bekjempet tidsånden, som han fikk nobelprisen for med Markens Grøde.Han betalte en forferdelig høy pris for å kunne skape. Og alle som kom ham nær ham, fikk selv store skader.

Ingen kommentarer: