onsdag 14. oktober 2009

Krim.


"Kvinnen i buret" av Jussi Adler Olsen.
Den unge fremadstormende folketingspolitikeren Merete Lyngaard er sporløst forsvunnet. Mediene kaster seg over historien, og overskriftene antyder alt fra selvmord, en tragisk ulykke og kidnapping til at hun har fosvunnet frivillig. Politiet setter i gang en storstilt etterforskning - men uten resultat. Lyngaard er som sunket i jorden.
Først da den utradisjonelle kriminalinspektøren Carl Mørck får ansvar for Avdeling Q, politiets nye avdeling for uløste saker av særlig grov karakter, skjer et avgjørende gjennombrudd i etterforskningen. Snart er Carl Mørck og assistenten Hafez el-Assad på sporet av en hensynsløs forbryter som, drevet av hat, har lagt en avsindig plan.
Dette er en kriminalroman for oss som ikke liker så godt brutale voldsscener, action og våpenbruk. Her er det mer utspekulert psykologi ute og går, noe som i og for seg kan være brutalt nok. Men romanen er også befolket med sympatiske personer, innimellom til og med litt lun humor. Vi følger to parallelle historier, den forsvunnes, og etterforskerens gjennom hele boka, og litt etter litt skjønner leseren hva som har skjedd og hvorfor. Litt action blir det likevel på slutten, og det bør det vel være i en krimroman, men personlig felte jeg også en tåre i det jeg la bort boka, så her er det litt av alt!

Ingen kommentarer: