mandag 17. januar 2011

Bibliotekarens favoritter i 2010.

Dette er min favoritt av de bøkene som kom i fjor.

Til siste åndedrag av Anne Swärd.

Anna Swärd kommer fra Sverige og det meste av handlingen er lagt til Sverige. Jentungen Lo vokser opp som enebarn i en stor familie der hun blir forkjælt, men ikke egentlig sett. Los mamma sier hun må passe seg for kjærligheten, men hun forteller aldri datteren hvorfor.

Lo er sju år når romanen starter, nabogutten Lukas er 13. De er begge flyktninger i tilværelsen og omgitt av en stor ensomhet. De søker hverandre - til trøst og til utforsking. Møtet skal prege dem for resten av livet. Los forhold til Lukas får betydning for hennes forhold til mennene hun som ung kvinne møter og følger et stykke ut i verden - til Stockholm, Krakow, Budapest, New York ...

Det er svart hos Swärd. Menneskene er ensomme til tross for at de ikke er alene, de er på ulike vis forlatte og oversette. Men det brenner i prosaen, det brenner ute på jordene, og det brenner i menneskesinnene.

Dette er en annerledes bok om eksilet og kjærligheten. Det handler om svik, flukt, fornedrelse. Men også om håp. Swärds skrift er spent ut mellom desperasjon og ømhet, i en komprimert og effektiv prosa.

En fantastisk god bok om kjærligheten som bør leses.


Den beste barneboken som kom i fjor mener jeg er en kokebok.

Schakendas bakeskole : rekrutter fra bakeriet i Lom av John Rørdam.


I denne bakeboka handler det om å lære de grunnleggende tingene om baking, mer enn å få bollene til å se ut som kunstverk. Oppskriftene er presentert på en morsom, lettfattelig og inspirerende måte, og ungene blir tatt på alvor og får lov til å bake og lage enkle matretter på en voksen måte, men på barns premisser. Boka forteller også hvorfor det er viktig å være nøye med målene, for baking er kjemi, og det er viktig å gjøre ting skikkelig. Gjør man det som står i oppskriften, så blir også resultatet vellykket. Det skal være lett å få suksess som fersk juniorbaker, og resultatet skal være både godt og fristende. Boka er gjennomillustrert med fargefotografier, med billedserier som viser trinn for trinn hvordan man tilbereder de forskjellige rettene.

Hjemme hos oss er flere av oppskriftene utprøvd med godt hell. Mmmmmmm. Kjempe godt!

Begge bøkene kan lånes her på biblioteket.

Ingen kommentarer: