mandag 16. januar 2012

P2-lytternes romanpris 2011

11. februar er det klart for kåring av P2-lytternes romanpris for 2011. Følg med på diskusjonen og juryens avgjørelse på direkten i P2.

Bøkene finner du utstilt på biblioteket.Gunstein Bakke, Maud og Aud. Ein roman om trafikk (Oktober)

De to jentene som har gitt tittel til boka er tvillinger, og del av familien Bore. Romanen åpner med at bilen deres kræsjer brutalt i en fjellvegg. Moren dør, far blir hardt lemlestet og én av søstrene mildt skadet.


Marit Eikemo, Samtale ventar (Samlaget)


Eikemo, som er født i 1971, er den yngste blant de nominerte. I hennes nyeste roman møter vi den tidligere journalisten Elisabeth Brenner, som gjennom NAV får en ny sjanse i arbeidslivet: hun får som jobb å reise til den tidligere industribygda Einvik for å samle inn dialektprøver.


Tomas Espedal, Imot naturen (Gyldendal)


Tomas Espedals «Imot naturen» kommer, ifølge anmelder Knut Hoem, trolig til å bli husket «som en av høydepunktene i den selvbiografiske litteraturen fra tidlig 2000-tall». For boken har han allerede fått årets Bragepris i kategorien skjønnlitteratur.


Ragnar Hovland, Stille natt (Samlaget)


Ragnar Hovland er forfatteren bak NRKs Månedens bok i desember, Ei vinterreise fra 2001. I år er han imidlertid også aktuell med romanen Stille natt, som Knut Hoem mener er «hans beste roman noen gang».

Merethe Lindstrøm, Dager i stillhetens historie (Aschehoug)


Våren kan bli ekstra spennende for den bergensfødte forfatteren Merethe Lindstrøm. I tillegg til å ha fått en plass blant de nominerte for romanprisen, er hun også en av Norges to nominerte til Nordisk Råds litteraturpris. Anmelder Leif Ekle kalte Dager i stillhetens historie «en usedvanlig fin beretning om viktige ting; ting vi ikke kan tie om, skal det gå oss vel i livet».

Stig Sæterbakken, Gjennom natten (Cappelen Damm)


Dette er ikke første gangen vi ser Sæterbakkens navn i nominasjonslisten. I 2007 ble han også nominert for romanen Usynlige hender. «Stig Sæterbakkens interesse for det stygge, det skremmende, det onde fornekter seg ikke. I den nye romanen ‘Gjennom natten’ bærer han denne børen videre – på et vis som er tilforlatelig og overraskende på samme tid», skrev Leif Ekle om Sæterbakkens nyeste roman.

Ingen kommentarer: