onsdag 22. januar 2014

Ny anbefaling.Handlingen foregår i Estland under og etter andre verdenskrig. I 1941 jages sovjetmakten ut av landet, og tyskerne blir de nye okkupantene. Tre år senere gjenerobrer sovjetstyrkene makten. På 60-tallet er kommunistregimet fast etablert med sitt nett av kontrollører og overvåkere.

Tre personers liv er i sentrum: Motstandsmannen Roland kjemper for et fritt og uavhengig Estland. Hans fetter Edgar er kameleonen som alltid går dit makten er, og kan skifte identitet og lojalitet uten å nøle. Juudit er ulykkelig gift med Edgar, forelsker seg i en tysk offiser, og har bånd til den idealistiske Roland.

Oksanen er en strålende forfatter, og denne romanen er nok et mesterverk. Den beskriver et land som stadig okkuperes av forskjellige naboland og må omstille seg og tilpasse seg, blir utpint og undertrykket. Samtidig har vi personene i boka som på samme vis tilpasser seg de forskjellige forholdene, og hvordan det preger dem. Personene er glimrende beskrevet, de forskjellige personene har forskjellige roller og beskriver hver på sitt hvis hvordan landets innbyggere håndterer landets skjebne. Beskrivelsene er så gode at leseren føler på kroppen både hat, oppgitthet, frykt, motvilje, men også innimellom litt glede og en form for kjærlighet. Som i de andre bøkene hennes legger jeg merke til godt språk og masse historisk kunnskap.
Ingen kommentarer: