fredag 4. april 2014

Rivertonprisen 2013.

Rivertonprisen  for beste norske krim 2013 gikk til Gard Sveen, som debuterte med Den siste pilegrimen på Vigmostad Bjørke i fjor. "Den gyldne revolver" ble overrakt ham av juryleder Else Barratt-Due fra Rivertonklubben på Litteraturhuset 3. april 2014. Sveen er bosatt i Enebakk og er til daglig seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet. Han er allerede i gang med sin neste bok, sa han ved tildelingen.

Juryens begrunnelse for tildelingen

Gard Sveen presenterer i denne debuten den spesielle, kontroversielle og samtidig dyktige politietterforskeren Tommy Bergmann som prøver å finne en sammenheng mellom et drap sommeren 2003 og et skjelettfunn fra 2. verdenskrig. Den spennende og svært innholdsrike handlingen berører flere ulike temaer, blant annet en lite belyst del av norsk krigshistorie, nemlig likvideringer. I tillegg til selve krigshistorien mestrer forfatteren å beskrive nære mellommenneskelige relasjoner. Han tegner troverdige portretter av karakterer i store vanskeligheter, med sterke dilemmaer og nærmest umulige valg. Han har dessuten valgt å la sin politietterforsker skille seg vesentlig ut ved å ha karaktertrekk det er vanskelig å forstå, uten at vi tar avstand fra ham, men tvert imot ser fram til å bli bedre kjent med ham.

Den gyldne revolver

Rivertonprisen, "Den gyldne revolver", deles ut årlig av Rivertonklubben for det beste arbeid innen norsk kriminallitteratur. Det er Rivertonklubbens egen jury som utnevner vinneren. Rivertonprisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen.

Boken man du låne på Orkdal folkebibliotek.

Ingen kommentarer: