tirsdag 12. mai 2015


« Elizabeth er borte" skrevet av Emma Healy.

 

Har du lyst til å lese en annerledes krimbok? Ikke en bok der et drap skjer på første side, og en forfyllet politietterforsker med trøblete fortid etterforsker drapet, og du skjønner ganske fort hvem som har gjort det. Ikke en bok med mye brutal vold, og mye blod.  Du vil lese en bok som fanger deg . En bok som er helt originalt og ikke ligner på noen andre. Som forteller en sår historie på en vakker måte. En bok som er langt fra tradisjonell krim. Da er dette boken for deg.

Boken handler om Maud på 82 år som har blitt glemsom.  Hun kjøper hermetiske ferskener selv om hun har skapet fullt, brygger seg te uten å drikke den og har noen ganger problemer med å kjenne igjen sin egen datter.

Men én ting er hun helt sikker på. At venninnen Elizabeth er borte. Maud har en lapp i lommeboken der det står sort på hvitt, og hun er fast bestemt på å finne ut hva som skjedde med venninnen.  Mauds venninne er ikke lenger hjemme i huset. Hva kan ha skjedd? Maud tar det på seg å finne ut. Hun varsler politiet, men der smiler de bare av henne og antyder at hun har vært innom før? Det kan ikke Maud huske noe av, så det kan umulig stemme. Maud er fortvilet. Alt er så uhåndgripelig! Så diffust!

Og hvilken sammenheng har egentlig Elizabeth med den uoppklarte forsvinningen av Mauds storesøster Sukey, som forsvant i 1946? Maud husker en god del fra den tiden. Det er bare litt vanskelig for henne å sette sammen bruddstykkene, å se sammenhengen mellom hva folk egentlig sa og gjorde, og relatere det til alt som skjer nå.

Dette er debutboka til forfatteren Emma Healy som er 29 år, og kommer fra England.

Det beste med boken, synes jeg, er hvordan forfatteren beskriver det å være dement. Det beskrives så godt, at jeg blir overbevist om at det faktisk er slik det oppleves å være i den tilstanden. I tillegg er den rørende, og svært spennende.

Boken anbefales på det varmeste, og du kan låne den på biblioteket

Ingen kommentarer: