onsdag 20. januar 2010

Bibliotekarens favoritter blant barne- og ungdomsbøker i 2009.

Her kommer en oversikt over mine favoritter blant barne og ungdomsbøkene som kom ut i 2009.

BILLEDBOK:


365 pingviner av Jean-Luc Fromental
En morsom og lærerik bok om en familie som får en pakke i posten 1. januar. I pakken er det en pingvin. Og hver dag resten av året kommer det en ny pakke i posten. Den 31. desember er huset til familien fylt opp ed 365 pingviner. Hvem sender alle disse bakkene og hvorfor? Fortellingen gir en leken innføring i tellekunsten. Billed-/tellebok for småskole-/mellomtrinnet.

BARNEBOK

Tonje Glimmerdal av Maria Parr

Dette er min store favoritt blant fjorårets barnebøker. En fantastisk bok.

Det finnes bare ett barn i Glimmerdalen,og det er Tonje Glimmerdal. Hun er en sprek jente som finner på mange sprell. Tonjes bestevenn er gamle Gunnvald, en bisk felespiller på over sytti år, og de to vennene kjenner hverandre ut og inn. Eller gjør de det?

En dag når Gunnvald er på sykehuset med brukket lårhals, forstår Tonje at Gunnvald har en stor hemmelighet han ikke har røpet for bestevennen sin. Brått får Tonje mye å rydde opp i.

Her er latter, drama, tårer og musikk. Den fikk Brageprisen i 2009 for årets beste barnebok. Maria Parrs debutbok, "Vaffelhjarte", var en suksess og er utgitt på 7 språk. Passer for mellomtrinnet.

UNGDOMSBOK

Super av Endre Lund Eriksen.


Julie har lurt mamma og pappa. De tror hun skal på sommerleir, men der tar de grundig feil. I en uke skal hun være hjemme alene og gjøre akkurat hva hun vil. Drikke seg full. Ta tatovering. Kjøre bil. Bli kjent med noen nye.

Og hun blir kjent med noen - med Jomar, som nettopp har flyttet inn i naboleiligheten. Sammen med Jomar tør Julie gjøre ting hun aldri har gjort før. Sammen med Jomar blir hun helt super...
Men Jomar er ikke den han gir seg ut for. Han har hemmeligheter.
- Hvis du får vite det, sier Jomar, - kommer du til å hate meg.

En troverdig historie som har både spenning, kjærlighet og humor. Endre Lund Eriksen er kjent for sine bøker om Pitbull-Terje. Passer for ungdomstrinnet.


Ingen kommentarer: