onsdag 13. januar 2010

Bibliotekarens favoritter i 2009.

I forrige uke sto det en oversikt over de mest utlånt bøkene ved Orkdal folkebibliotek i avisa "Sør-Trøndelag. De mest utlånte bøkene er som oftest de bøkene som har fått mest omtale i media. Men det kom mange gode bøker i 2009 som ikke har fått så mye omtale. Her er noen av mine favoritter:

KRIM:
Carin Gerhardsen: Tampen brennerHanna på tre år er innestengtalene i leiligheten sin. Hun vet at pappa er i et land langt borte, og hun tror at mamma har tatt med seg hennes nye lillebror og flyttet ut. For leiligheten er låst.

Et spedbarn blir oppdaget i et kratt. Det er svært medtatt. En skadet barnevogn ligger er stykke unna. Rett etterpå blir en død kvinne oppdaget.

En sekstenårig pike med vanskelige familieforhold blir funnet kvalt om bord på båten som går til Finland. Hennes yngre søster er igjen på båten under forhold ingen fjortenårige bør være i.

Politiet forstår - etter at det er gått lang tid - at det er en slags sammenheng mellom disse tre sakene. Men interne problemer og tragedier ved politistasjonen gjør at arbeidet ikke flyter som det skal. Og vesle Hanna er fortsatt innelåst og alene. Hvem finner henne først?

Dette er Carin Gerhardsen sin andre bok i serien om politistasjonen Hammarby i Stockholm. Den første heter "Pepperkakehuset" Tampen brenner utspiller seg i løpet av noen dager i september. Det er et høyt tempo i fortellingen, og spenningen holder seg til siste side.

"De døde" av Vidar Sundstøl


Den norskættede politimannen Lance Hansen sliter med samvittighetskvaler etter at en ung norsk turist er drept ved bredden av Lake Superior i USA. Lance er overbevist om at en mann er uskyldig dømt, og at broren hans, Andy, er den riktige morderen.

Lance prøver å late som ingenting når de to brødrene legger ut på sin årlige hjortejakt. For hvor langt er Andy villig til å gå dersom han skjønner at Lance mistenker ham? Når blir jegeren selv den jagede?

En meget intens og godt skrevet krimbok. Dette er en fortsettelse av boken "Drømmenes land", som fikk rivertonprisen i 2008.

Utskudd av Sadie Jones


Året er 1945, og andre verdenskrig er nettopp slutt. Syv år gamle Lewis er på vei til London med moren sin. De skal møte faren, som er vendt tilbake fra tjeneste. Men faren er ikke lenger den han var, og den lille familien går sakte i oppløsning. Lewis og moren søker trøst hos hverandre, og så ofte de kan, drar de på tur i skogen, leker, spiser og bader. Men så en dag kommer Lewis hjem alene...

Ti år senere kommer Lewis tilbake til hjembyen. Den eneste som venter på ham er Kit. Kit forstår mer enn de fleste, hun vokste opp ved siden av Lewis og vet noe om hvilket tap han har lidd. Nå har hun lovet seg selv å hjelpe ham. Men Lewis' hjemkomst kaster mørke skygger over dem som står ham nær. I tillegg har Kit sine egne demoner å bekjempe. Og hun undervurderer de sterke kreftene som er i spill.

Utskudd er en sår og vakker fortelling om forsømmelse og forsoning.

"Petropolis" av Anya Ulinich
Halvt jødisk, halvt svart og likevel helt ut russisk er Sasja Goldberg en sjelden blomst i den sibirske byen Asbest 2, der hun vokser opp. Sasja er en ukuelig optimist med begrensede talenter. Morens høyeste ønske er at den lubne og krushårede Sasja skal danse ballett eller spille piano, som et ekte barn av den russiske intelligentsiaen. Når hun melder datteren inn på den kommunistiske kunstskolen, forelsker Sasja seg i Aleksej, som bor med familien sin i et halvt betongrør på byens søppelfylling. Forholdet får uønskede følger, og Sasja flykter som postordrebrud til USA. Der setter hun ut på en uvanlig reise i jakten på den forsvunne faren.

Dette er en orginal bok med et fantastisk språk. Nyt den.

"Amerikahuset" av Sven Olov Karlsson

Denne boken sto også på oversikten i avisa "Sør-Trøndelag".
Den har blitt omtalt tidligere på denne bloggen.

Ingen kommentarer: